Cuma, Ağustos 25, 2006

"Hacker" Tanımı

Herkes hacker olmak istiyor.
Lüksemburg'da katıldığım Eicar toplantısında açıklanan anketteki ilginç verilere göre, bu "hacker olma hayranlığı" ilkokul seviyesine kadar inmiş durumda.
"Hacker" kelimesi sistemlere saldıran kişi olarak algılanıyor.
Peki "hacker" nedir - "hecker felsefesi" nedir, http://www.belgeler.org 'daki tanımlara bakalım:

"hacker, üstat(gru) demektir. bunlar genellikle kod üstatlarını teknik beceri sahibi, problem çözmeden zevk alan ve sınırları aşan kişiler olarak tanımlarlar.

üstatlık sadece yazılım konusu ile sınırlı değildir. üstat düşünce yapısını elektronik veya müzik gibi diğer şeylere uygulayan insanlar vardır.

kendilerine üstat (“hacker”) diyen ama gerçekte üstat olmayan bir grup daha vardır. bunlar (genellikle genç erkeklerden oluşurlar) bilgisayar sistemlerini bozan ve telefon sistemini izinsiz kullanan insanlardır. gerçek üstatlar bunlara “korsan” ("cracker") der ve onlarla muhatap bile olmak istemezler. gerçek üstatlar, korsanların genellikle tembel, sorumsuz ve güvenilmez olduklarını ve çok da zeki olmadıklarını düşünürler. nasıl arabaları düz kontakt ile çalıştırmak sizi otomotiv mühendisi yapmıyorsa, güvenlik sistemini kırmak da sizi üstat yapmaz. maalesef birçok gazeteci ve yazar, “üstat” (“hacker”) kelimesini korsanları (“cracker”) da içine alacak şekilde kullanıyor ve büyük bir yanılgıya düşüyorlar.

temel fark şudur: üstat birşeyler yapar, korsanlar ise bunları bozar. "

Kaynak:
http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-whatis.html


"hacker (üstat) felsefesine göre;

üstatlar, problemleri çözer, yeni şeyler yapar, özgürlüğe, paylaşıma ve yardımlaşmaya inanırlar. üstat olarak kabul edilmeniz için bu felsefeye uygun davranmanız gerekir. davranışınızı bu felsefeye tam anlamıyla uygun hale getirebilmek için ise, bu felsefeye gerçekten inanmalısınız.

ama bunu sadece üstat olarak kabul edilmek için gerekli bir şart gibi düşünürseniz, asıl noktayı kaçırmış olursunuz. çünkü, bu felsefeye inanmak sizin açınızdan önemli olacaktır – sizin öğrenmeniz ve motive olmanız için gereklidir. bütün yaratıcı sanatlarda olduğu gibi, ustalaşmak için en etkin yol ustaları taklit etmektir - sadece entellektüel olarak değil, duygusal olarak da.

eğer üstat olmak istiyorsanız şunları, inanana kadar tekrar edin:

- dünya çözülmeyi bekleyen hayranlık verici problemlerle dolu.
- hiçbir problem iki defa çözülmemelidir
- sıkıcı ve tekrar eden işler günahtır.
- özgürlük iyidir
- yaklaşım biçimi, yetkinlik demek değildir."

Kaynak: (ve detaylı bilgi)
http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-phil.html

Hiç yorum yok: