Cuma, Aralık 14, 2007

Linux mu yoksa Microsoft işletim sistemleri mi güvenli?

Linux ve Microsoft Windows işletim sistemlerini güvenlik düşünerek kıyaslamak istersek ...

Bence Linux/Unix, Microsoft Windows'dan daha güvenilirdir.
Bunun en önemli nedeni, açık kaynak kodlu olmasıdır.
Yama (Patch) ve inceleme sürecinin dünya çapında birçok kişi tarafından yapılabilmesidir.

"Daha çok göz daha az güvenlik açığı demektir. Linux açık kaynaklı bir yazılımdır, bu da dünyadaki her programcının kodlara (programın "tarifine") bakmasına ve yardımcı olmasına, ya da geliştiricilere "... Bu bir güvenlik açığı değil midir?" diyebilmesine olanak sağlar." (http://www.whylinuxisbetter.net/items/viruses/index_tr.php)

Yaşadıklarımızı hatırlayalım. Yılbaşı öncesinde duyulan Microsoft açıklarında, patch'lerin gelmesi için bütün Christmas tatilinin gecmesini beklemistik. Zaten firma disinda duyurulan patch'e de güvenememiştik. Yanlış hatırlamıyorsam, bu Sasser worm'u idi. Sasser worm'una ait zaman bilgisi aşağıdaki gibidir:



Bir yamanın çıkma süresi Linux/Unix sistemlerinde çok daha hızlı olmaktadır.

"Linux sistemlerine yapılan saldırılar azdır" saptamasını yapanlar oluyor.
Tabii ki Linux sistemlerine saldırılar, Microsoft Windows sistemlerine yapılanlar kadar fazla değil ama her geçen gün artan sayıda saldırılar var. İstatistikler de bunu gösteriyor.

Microsoft tarafında güvenlik konusunda ciddi yatırımlar, ciddi personel alımları yapılıyor.
Bu gerçekten de çok önemli gelişmeler. Yamaların çıkma sürelerinin daha kısaldığını ve yazılımlar geliştirilirken güvenli kodlama süreçlerinin kullanıldığını biliyoruz.

Burada da konu, biraz daha maliyet konusuna yoğunlaşmalı. Microsoft işletim sistemi, üzerine kurulacak güvenlik duvarından antivirüsüne kadar birçok güvenlik önlemi için farklı şirketlere verilmesi gereken bir ücret söz konusu. (Antivirüs yazılımlarının makineyi ve internet erişimini yavaşlatması konusuna hiç girmiyorum.)

Bunun yanı sıra, giriş seviyesindeki şu web sayfası "neden linux" konusu için özetleyici olacaktır:
http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php

Güvenlik Denemeleri
Linux'u, özellikle güvenlik konusunda çok konuşmamızın en önemli nedeni üzerinde çalışan açık kaynak kodlu güvenlik yazılımların çeşitliliği ve denenmeye hazır olmaları. Döküman biraz eski olabilir ama Hüzeyfe'nin yazdigi şu döküman sana biraz daha fikir verebilecektir:
http://csirt.ulakbim.gov.tr/dokumanlar/acikkod_guvenlik.pdf
(bu arada ufak bi update ve düzenleme de Hüzeyfe'den bekleyelim :) )

Üzerinde rahatlıkla oynayabileceğin, açık kaynak kodlu bir sistem açıkçası her zaman cazip gelmekte ...

Kullanıcı başına dünyanın parasını vermek yerine bir Linux/Unix tabanlı bir sistem daha cazip. Böylece sisteme değil ama desteğe yatırım yapılıyor. Türkiye'de bunun önemi anlaşıldıkça Linux bilenler çok daha iyi ücretlerle çalışmaya başladılar.

Tabii ki projeye göre Microsoft sistemlerin de kullanılmasının mantıklı olacağı yerler de olacaktır ama Linux/Unix sistemlerin "free" olmasının getirdiği özgürlük çoğunlukla tercih nedeni olacaktır düşüncesindeyim.

Hiç yorum yok: