Pazar, Ocak 06, 2008

Daha iyi betikler (script) ve program yazma yolunda emekleme süreci

Durum özetle şu, kısa sürede bir arayüz geliştirmem ve komut bazlı çalıştırdığım süreçleri bu arayüzden toparlamam gerekiyor. Oğuz, programlama dili olarak "Python", "PyQt" ve GUI için "Qt Designer" kullanmamı önerdi.

Python gerçekten de kolay öğrenilen ve güzel bir dil. Özellikle de ağ yöneticisi olduğumu ve programlama ile çok uğraşmadığımı düşünürseniz, gerçekten de kolay bir dil çok cazip gözükmekte.

Neden bu dile ihtiyacım var? Özellikle komut satırından çalıştırdığım komutlarımı daha akıllı hale getirmek istiyorum. Ayrıca bazı süreçlerde GUI kullanıp, özellikle paket analizi süreçlerinde yararlanmak istiyorum.

Bu blog girdisinde, denemelerimi iletmeye çalışacağım - yani sürekli eklemeler olacak ....

Daha akıllı script'ler yazma yolunda denemeler:
- Grafik dizaynı "Qt Designer" ile oluşturdum.
- Qt Designer ile oluşturduğumuz grafik dizayn .ui dosyalarını, direkt ptyhon kodu içerisinden include etmek mümkün veya uic ile python koduna da döndürülebiliyor.
- Editör/debugger olarak Eric kullanıyorum
- Aynı zamanda ufak denemeler icin ve kütüphane'ler hakkında bilgiler için ipython kullanıyorum.

Dikkat!
- Qt4 Designer'da "proje" dosyası oluşturma ve "source code" edit etme özellikleri yok. Bu tür bir sürece ihtiyacınız varsa "Qt3 Designer" veya "Kdeveloper Designer" kullanmanız gerekiyor. Bu ikisi aynı gibi, farklarını bilen varsa yorumlara eklesin lütfen.



Linkler:

Qt Designer Manual
http://doc.trolltech.com/4.3/designer-manual.html
PyQt Reference Manual
http://www.riverbankcomputing.com/Docs/PyQt4/pyqt4ref.html
PyQt Classes
http://www.riverbankcomputing.com/Docs/PyQt4/html/classes.html

Hiç yorum yok: